8 Ekim 2020 Perşembe

Gümrük İhracat İşlemi Nasıl Yapılır

  

Gümrük İhracat İşlemi Nasıl Yapılır

İhracat günümüzde küçük girişimciler için, en az masraflar ile global dünyada iş yapabilme şansı olmak ile birlikte küçük şirketler için de büyüme fırsatları olmaktadır. Ülkemizde gümrük ihracat işlemleri nasıl yapılır aşağıda açıklanmaktadır.

  İhracatçı ve İthalatçı Firmalar Arasında Teklif Aşaması

  İhracatçı firma, satılacak malların miktarını belirten ve de fiyatlandırmada kullanılmış olan ölçüleri içeren teklif formu ya da proforma faturayı alıcının onayına sunması ilk aşamadır. Satın alma formu ya da kaşe imzayla onaylanmış proformanın alınmış olması en sağlıklı yoldur. İhracat ile ilgili olan termin, teslim adresi, iki firmanın da adı, adresi ve de iletişim detayları gibi kısımlar proformada olmalıdır. Yani kısaca teslim şeklinin belirlenmesi, ödeme şeklinin belirlenmesi, banka bilgileri yazılması gerekli olan bilgilerdir.

  Üretim ve Tedarik Etme Periyodu

  İhracatçı firma genelde satışını gerçekleştireceği ürünün üreticisi ya da tedarikçisi olabilmaktedir. Siparişe konu olan ürünlerin kendi ülkesinde ya da ihracatı gerçekleştirilecek olan ülkede, gümrük işlemleri ve de ihtiyaç duyulan bazı kalite belgeleri ve ya teknik dökümanlar, üretim ve de tedarik sürecinin sonunda derhal hazır edilmelidir. Alıcı firmanın herhangi bir ambalajlama, palet ya da kasa gibi bazı farklı talepleri var ise çok dikkat edilmelidir.

  Sevkiyat ve Çıkış Gümrük İşlemleri

  Ürünlerin gönderilmek üzere sevk tarihi dikkate alınır ve alıcı firmaya araç ayarlaması için bilgi verilmelidir. Ayrıca ihracatçının ülkesinde bulunmakta olan gümrük işlemleri de alıcıya ait olmaktadır. Genelde alıcı firma tutarı ayrı şekilde öder ya da faturaya gümrük masrafları adı altında satır eklenir.

  İhracatçının Düzenlemesi Gereken Belgeler

  İhracatçı olan firma kendi ülkesindeki gümrük işlemlerinin gerçekleşmesi ve de alıcının ülkesindeki gümrük işlemlerini tamamlanabilmesi adına e-fatura, ingilizce dilinde fatura ve de paket listesi hazırlar. Ayrıca, menşe Şehadetnamesi ve A.TR, EUR.1 zorunlu belgeler arasında yer almaktadır. Gemi ve ya uçak ile taşınacak yükler adına konşimento ya da tır ile sevk edilecek olan yükler için bir CMR hazırlanır ve bu evraklar nakliye firmaları tarafından hazırlanmaktadır.

  İhracat Belgelerinin Alıcıya Gönderilmesi

  Denizyolu ile yapılan ihracatlarda nakliyeci tarafından, genelde ihracatçıdan alınmış olan bilgilere göre hazırlanmış olan konşimento Bill of Ladin isimli belge malın taşıma senedi olmaktadır. Yükleme yapılıp gemi bu ihracat ülkesinde bulunan limandan ayrılınca basılmaktadır. Denizyolu sevkiyatları ve de karayolu sevkiyatları olmak üzere toplamda iki yöntem vardır. Denizyolu sevkiyatlarında, ihracatçı olan firma sevkiyatı sonrasında konşimento, ingilizce fatura ve paket listesi, menşeden oluşmakta olan evrak belgeleri alıcıya uluslararası bir kurye ile gönderilir. Karayolu sevkiyatlarında ise ingilizce fatura, bir paket listesi ve de menşeden oluşan belgelere, CMR isimli, karayolu yüklerinde de konşimentonun karşılığı olan bir evrak eklenir. Bu şekilde yapılan sevkiyatlarda genelde orijinal evraklar şöför ve de araç ile birlikte gider.

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder