24 Eylül 2020 Perşembe

Gümrük Danışmanlığı Nedir?

  

Gümrük Danışmanlığı Nedir?

Günümüzde özel sektör ve kamudaki işleyişi sağlamak için pek çok farklı iş kolu bulunuyor. Bu meslekler konusunda da farklı görev tanımları bulunuyor. Ülkemizde kanun ile kurulan ilk meslek ise gümrük danışmanlığı olmuştur. Gümrük danışmanlarının ise iş tanımını iyi bilmek gerekir Gümrük danışmanlığının bir diğer ismi de gümrük müşavirliğidir. Gümrük danışmanları yurtdışı ile olan ithalat ve ihracat ile ilgili konularda yapılan işlerin takibini sağlar. Bu noktada gümrük danışmanları güncel bilgilere hakim olmak zorundadırlar. Çünkü tüm bu ithalat, ihracat ve sanayi işlerinde hukuksal prosedürleri de iyi bilmeleri gerekir.

  Gümrük Danışmanları Ne İş Yapar?

  Son yıllarda uluslararası ithalat ve ihracat pazarı oldukça gelişti. Üretilen ürünlerin satışında ve ya yurt dışından gelen ürünlerin kabulünde gümrük danışmanlarına çok iş düşer. Görev tanımlarını tam anlamı ile yerine getiren gümrük danışmanları meslekleri ile ilgili güncel her konuya hakim olmalılar. Çünkü uluslararası alanda yapılan ticaret işlemleri ile ilgili her konuda onlar sorumlu tutulurlar. Aynı zamanda bu işlemlerde en önemli konu ise karşılıklı güvendir. Bu nedenle uluslararası ticarette uygulanan kanunların sert yaptırımları vardır. O nedenle yapılacak en ufak bir hatanın sonuçları çok büyük olabilir. O yüzden bu iş büyük bir dikkat gerektirir.

  Nasıl Gümrük Danışmanı Olunur?

  Gümrük danışmanı olabilmek adına bazı şartları yerine getirmek gerekir. Özellikle de hukuk, iktisat ve maliye bölümlerinden mezun olan kişiler gümrük danışmanı olabilirler. Bu meslekte olacak kişilerin adli sicil kaydının temiz olması gerekir. Aynı zamanda gümrük danışmanı olan kişiler mutlaka T.C vatandaşı olmalılar. Bunun yanı sıra üniversite eğitiminin ardından iki yıl da staj yapılması gerekiyor. Gümrük danışmanlığı yapılması için ayrıca iki süre kadar danışman yardımcısı olarak görev yapmak gerekir. Bu kişilerin kamu haklarından da mahrum olmaması gerekir. Gümrük danışmanlığı yapacak olan kişilerin aynı zamanda güvenilir olması lazım.

  Gümrük Danışmanlarının Özellikleri Nelerdir?

  Gümrük müşavirlerinin her şeyden önce çok güvenilir olması gerekir. Bunun yanı sıra gümrük danışmanları iyi bir eğitimin ardından iki yıllık stajlarını da yapmalılar. Aynı zamanda firmalar tarafından yapılan işlemler online takip edilebilir. Gümrük danışmanlarının yaptıkları işlerde çok özenli olmaları gerekir. Çünkü bu konuda yapılan tek bir hatanın dahi cezası yüksektir. Gümrük danışmanlarının gümrükleme, lojistik ve danışmanlık konusunda da bilgi ve birikime sahip olmaları gerekir. Gümrük danışmanları güvenilirliğin yanı sıra bu konuda tecrübeli de olmalılar.

  Gümrük Danışmanlarının Çalışma Alanları Nelerdir?

  Gümrük danışmanlarının pek çok farklı çalışma alanları vardır. Aynı zamanda her bölgenin de belli bir gümrük danışmanlığı vardır. Bu kapsamda her bir gümrük danışmanı sadece bulunduğu bölgede hizmet verebilir. Son zamanlarda yapılan değişiklik için ise gümrük danışmanları dilekçe vererek farklı bir bölgeye geçiş yapabilirler. Ona göre de çalışma alanları yapılabilir.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder