4 Haziran 2020 Perşembe

Anlaşmalı Boşanma Protokolünde Yer Alması Gerekenler Nelerdir


Çiftler boşanma kararı aldıklarında karşılarına iki yol çıkar. Anlaşmalı ya da çekişmeli boşanma seçenekleridir. Hukuki süreçleri takip edebilmek adına Adana boşanma avukatları araştırmaları yapabilirsiniz. Sürecin uzamaması ve lehinize sonuçlanması için profesyonel uzmanlarla çalışmanız önemlidir.
Anlaşmalı boşanma ile bu süreci çok daha hızlı bir şekilde sonuçlandırabilirsiniz.
Ancak anlaşmalı boşanma davası açabilmek için;
 * Evlilik birliğinin en az bir yıl sürmesi
 * Eşlerin her ikisinin de mahkemeye başvurması
 * Eşlerden birinin açtığı davayı diğerinin kabul etmesi,
 *  Tarafların dava konusu tüm hususlarda anlaşması gereklidir.
 Türk Medeni Kanunu’nun 163. Maddesine göre tarafların anlaştığı maddelerin yer aldığı anlaşmalı boşanma protokolü ile anlaşmalı boşanma davasına gelinmelidir.

 Anlaşmalı Boşanma Protokolü Nasıl Hazırlanır?

 - Tarafların kişisel bilgilerinin yer aldığı belge olmalıdır.( İsim, soy isim, T.C numaraları)
 - Tarafların yasal ikametgahları olmalıdır.
 - Protokol içeriğinin net bir şekilde belirlenmiş ve her iki tarafça kabul edilmiş olması gereklidir.

 Anlaşmalı boşanma Protokol İçeriğinde Neler Olur?

 1.) Velayet: Çiftler çocukları hakkında velayetin kimde kalacağını açıkça belirten belge sunmalıdır. Velayeti almayan eşinde çocuk ya da çocukların hangi gün ve saatlerde görebileceği de bu belgede yer almalıdır.

 2.) İştirak Nafakası: Velayet hakkı kendisinde bulunmayan eş, çocuğun ya da çocukların giderleri için aylık katkı tutarını belirlemelidir. Bu belirleme yapacakları para tutarına iştirak nafakası denilir. Belirlenen tutar aylıktır. Bu nafaka için belirli bir süre sınırlaması olabilir, fakat bu süre 18 yaşın altında olamaz. Örneğin çocuğun ya da çocukların eğitimlerinin sona ermesine kadar olan süre belirlenebilir.  Yine her yıl artan enflasyona bağlı olarak nafaka tutarına Üfe-Tüfe oranlarında artışı protokolde geçirebilirsiniz. Zira bu durumda aradan geçen sürede paranın alım gücü düşmesi halinde velayet kendisinde kalan taraf tekrar iştirak nafakasının artırılması davası açmak zorunda kalmayacaktır.            Tüm bu detayları doğru hazırlamak için adana boşanma avukatları araştırmaları yaparak, destek alacak doğru adres bulabilirsiniz.

 3.) Yoksulluk Nafakası: Çiftler boşanırken birbirlerinden yoksulluk nafakası talep edebilir. Bu taleplerinin de anlaşmalı boşanmalarda protokolde olması gereklidir. Bu nafaka boşanma gerçekleştiğinde talep eden tarafa, talep edilen tarafça aylık olarak ödenir. Yine Yoksulluk nafakasının her yıl artışına ilişkin olarak da protokolde artış oranı belirtilebilir. Bu durumda ilerleyen yıllarda bu sayede yoksulluk nafakasının artışı davası açılmasına gerek kalmayacaktır.



4.) Maddi ve Manevi tazminat: Bu başlık altında bireyler maddi ya da manevi tazminatlarda talep edebilir. Bu hususlarda protokol de yer almalıdır. Evlilik birliği içerisinde mağdur edilen tarafa yönelik olarak maddi ve manevi tazminat tutarı ve yine bu tutarın ödenme tarihleri protokolde yer almalıdır. Bu tutarların ödenmemesi halinde mahkeme kararı ilam hükmünde olacak olup sürenin dolmasına istinaden tazminat alacaklısı tarafından ilamlı icra takibine konu edilebilecektir.

5.) Kişisel eşyalar ve ev eşyaları: Kişisel eşyaların teslimi konusunda ise müşterek konutta yer alan eşyalarında ya da birbirlerinde yer alan şahsi eşyaların durumu ile ilgili bilgiler protokolde yer alabilir. Eşler hangi eşyaların teslim edildiği veya edileceğini marka model ve renklerine kadar hiçbir şüpheye mahal vermeyecek şekilde protokolde hüküm altına almalıdırlar. Yine protokol dışında kalan eşyalardan dolayı birbirlerine karşı haklardan feragat etmelidirler.

6.) Ziynet eşyası – Altına yönelik talepler: Bilindiği üzere düğünde geline takılan takılar geline hediye edilmiş olmakla bu konuda Yargıtay kararları uyarınca bir tartışma söz konusu değildir. Bu nedenlerle evlilik birliği içerisinde erkek tarafından kadından alınan altınlara ilişkin olarak altınların iadesi yada bedelinin iadesine ilişkin olarak protokolde hükümler belirtilmek zorundadır. Aksi durumda dava sonrasında kadın tarafından kararın kesinleşmesine istinaden 1 yıllık süre içerisinde Ziynet eşyası alacağı davası açılabilecektir.

 7.) Mal Rejimine İlişkin Talepler: Evliliğin sona ermesi ile birlikte tarafların;
 * Katkı payı alacağı davası
 * Katılma payı alacağı davası
 * Değer artış payı alacağı davası
 * Denkleştirme payı alacağı davası
 * Mal rejiminden kaynaklanan alacak talepleri de protokolde açıkça belirtilmelidir.

 8.) Ortak Konut Var ise: Eğer ortak bir konut var ise ortak konutun kimde kalacağı ya da nasıl paylaşılacağı yine dava süresinde ve sonrasında kim tarafından kullanılacağı mahkemeye sunulacak protokolde yer almalıdır. Yine söz konusu konuttan dolayı tarafların varsa birbirlerine yönelik olarak ödeme yapmaları gereken tutar ve süreleri net bir şekilde belirtilmek zorundadır.

9.) Mahkeme masrafları ve Avukatlık ücreti: Taraflarca hak kaybına uğramamak ve ileride telafisi güç olacak sonuçlarla karşılaşılmaması için Anlaşmalı boşanma davası avukatı ile sürecin yürütülmesi neticesinde boşanma davası avukatı ücreti ödemesi ve yine dava için yargılama harç ve giderleri olarak mahkeme masrafları ödenmesi gerekecektir. Hazırlanacak olan bu protokolde bu ödemelerin kim tarafından yapılacağı açıkça belirtilmesi gerekmekte ve şayet dava öncesinde bu tutarlar ödenmemiş ise mahkeme kararına geçirilmesi gerekecektir.

Detaylarıyla belirtildiği üzere Anlaşmalı boşanma davası ve yine belirtilen iştirak nafakası, yoksulluk nafakası, katkı payı alacağı, katılma payı alacağı, değer artış payı alacağı ,ziynet eşyası alacağı gibi alacak kalemlerine ilişkin olarak açmak istediğiniz davalar için Adana boşanma avukatları tüm başlıklarda en doğru bilgi alacağınız adresler olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder