2 Haziran 2020 Salı

Solar Enerji Nedir ve Kullanım Alanları Nelerdir


Güneş enerjisi, solar enerji, güneş paneli, solar panel, güneş pili gibi kavramlar, son zamanlarla sıklıkla karşımıza çıkan ve araştırma konusu haline gelmiş olan kavramlardır.
 Solar Enerji Nedir?
 Solar, kelime bakımından güneş ve güneşten yayılmakta olan enerji anlamına gelmektedir. Solar enerji ise yani güneş enerjisi, güneşte bulunan hidrojen (H) atomlarının helyum (He) atomlarına dönüşümü ile açığa çıkmakta olan ışınım enerjisidir. Güneş ebat olarak dünyamızın yaklaşık 109 katıdır. Doğal olan ısı ve ışık kaynağımızdır. Maddeler arasında aktarılabilen enerjiye ısı denir. Güneşten yayılan ısı enerjisi, aslında var olmayan fakat insanların hayalinde canlandırarak gözlemleyebildiği doğrusal ışınlar şeklinde tanımlanmaktadır. Güneşin büyüklüğü sebebi ile yaymış olduğu enerjinin miktarı çok fazladır. Bu enerjiye ışınım enerjisi adı verilmektedir. Güneşin yaymış olduğu enerji, saniyede 564 milyon ton hidrojen atomunun 560 milyon ton helyum atomuna dönüşmesi sayesinde ölçülebilmektedir. Bu enerji dönüşümü sırasında yaklaşık olarak 4 milyon ton enerji kaybolarak uzaya yayılmaktadır. Güneşin yaymakta olduğu bu enerjiye solar enerji denir ve üzerinde bulunduğumuz dünyada canlı yaşamın devam etmesini sağlamaktadır. Dünya ile Güneş arasındaki mesafe yaklaşık olarak 150 milyon kilometre (km) dir. Bu mesafede güneşin yaymış olduğu ışınlar dünyaya yaklaşık 8 dakikada ulaşmaktadır. Güneş ışınları dünyamızın dış katmanına metrekare başına saniyede yaklaşık olarak 1400 Joule (J) enerji olarak düşer. Bu değere güneş sabiti denmektedir. Atmosferden geçen ve yeryüzüne gelen solar enerji metrekareye 1000 Joule (J) değerindedir. Yeryüzüne gelen bu solar enerji çeşitli çalışmalarla elektrik ve ısı üretiminde kullanılmaktadır.
  Solar Enerji Kullanım Alanları Nelerdir?
  - Endüstriyel alanlar, fabrikalar, soğuk hava depolarının çatılarında solar enerji üretimi için solar enerji sistemleri kurulumları yapılmaktadır.
  - Çatılarda kullanılan güneş enerjisi sistemleri ile tarım, organize sanayi bölgeleri, hayvancılık, AVM, depolama alanları, akaryakıt istasyonları, oteller, hastaneler gibi oldukça geniş bir kullanım yelpazesine sahiptir.
  - Evlerde elektrik ihtiyacına yönelik kullanılan güneş enerjisi sistemlerinden çatı tipi enerji santralleri tercih edilmektedir.
  - Elektrik bulunmayan ya da elektrik enerjisinin ulaştırılamadığı bölgelerde bulunan yerleşim yerlerinde güneş enerjisi sistemleri aktif olarak kullanılmaktadır.
  - Tarımsal sulama alanları içinde güneş enerjisi sistemlerinden fayda sağlanmaktadır. Güneş enerjisi sistemleri oldukça uygun bir maliyete sahiptir. Bu sebeple yine sıcak su üretimlerinde de oldukça yaygın bir şekilde kullanılan enerji çeşididir.
  - Seralar içerisinde sebze ve meyvelerin üretilmesinde de solar enerji panellerinden faydalanılmaktadır. Solar paneller sebze ve meyvelerin ısıtmalarını sağladığından dolayı düşük maliyetle daha çok verim elde edilmesini sağlamaktadır. Bu sebep ile tarıma elverişli alanlar ve kırsal kesimlerde güneş enerjisi sistemleri tercih edilmektedir.
  - İşaret lambaları, sokak lambaları ve trafik lambaları da güneş enerjisi sistemlerinin kullanım alanları içerisinde yer almaktadır. Bu sistem çoğunlukla akülü güneş enerjisi sistemleridir. Şehirlerde yaşanan elektrik kesintilerinde akü devreye girer ve olabilecek kargaşaları engelleyecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder