13 Temmuz 2020 Pazartesi

Enerji Kimlik Belgesi Ne İşe Yarıyor?



1 Ocak 2020 yılı itibariyle emlak sahipleri yeni bir uygulamayla karşı karşıya kaldılar. Artık her binanın ve dairenin enerji kimlik belgesi (EKB) olmak zorunda. Aslında bu uygulama yeni değil. 2007 yılında dillendirilmeye başlandı. 2011 yılında da kanunla yürürlüğe girdi. 2011 yılından itibaren enerji kimlik belgesi olmayan hiçbir inşaata izin verilmiyor. 2011’den önce biten inşaatlar da 2019 yılına kadar bu belgeyi almak zorundalar. Bu enerji kimlik belgesi nedir, ne işe yarar ve nasıl alınır, sizler için derledik.
  Enerji kimlik belgesi kısaca, bir yapının enerji tüketim sınıfını ve verimliliğini gösteren belgedir. Her yapının mutlaka bu belgeye sahip olması gerekiyor. Belgeyi almak zorunda değilsiniz, herhangi bir cezai yaptırımı bulunmuyor. Fakat ilerleyen zamanlarda dairenizi satmak zorunda kalırsanız, belgeniz yoksa satamıyorsunuz.
  Enerji Kimlik Belgesi (EKB) Hakkında Bilmeniz Gerekenler
  * Enerji kimlik belgesini almanız 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanununca mecburidir.
 * EKB, apartman ve site gibi toplu yaşam alanlarında bina için veriliyor. Yani tek başınıza başvurup, kendi daireniz için EKB alamıyorsunuz.
 * EKB almak için binanızın yalıtımlı olma zorunluluğu bulunmuyor. Yalıtım sadece, EKB sınıfını belirlerken skoru etkiliyor.
 * EKB’nin 10 yıl geçerliliği bulunuyor. Binanızda %30’un üzerinde tadilat değişiklik yapmadığınız sürece on yıl içinde yeniden almanız gerekmiyor.
 * Toplam inşaat alanı 50 m²’den küçük inşaatlar, 2 yıldan az kullanım süresi için yapılan yapılar için EKB almanız gerekmiyor.
  Enerji Kimlik Belgesini Nasıl Sorgulayabilirsiniz?
  Oturduğunuz binanın enerji kimlik belgesinin olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Bunun için TC kimlik numaranız ve e-devlet şifrenizle www. Turkiye.gov.tr adresine girmeniz yeterlidir. Çıkan ana sayfadaki arama çubuğuna enerji kimlik belgesi sorgulama diye yazabilirsiniz. Sayfa, sizi direk Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın enerji kimlik belgesi sorgulama sayfasına yönlendiriyor.
  EKB sorgulama sayfasında iki seçenek bulunuyor. "ikamet ettiğim bina" veya "diğer bina"dan uygun olanı seçip, “sorgula” diyorsunuz. Karşınıza binanızın EKB belgesinin olup, olmadığı çıkıyor. Eğer binanızın EKB belgesi bulunmuyorsa, site veya apartman yöneticinizle görüşüp, belge için başvuru yapabilirsiniz.
  Enerji Kimlik Belgesini Nasıl Alabilirsiniz?
  EKB için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş enerji verimliliği danışmanlık şirketlerine başvuruyorsunuz. EKB başvurusu için; Mimari proje, yapı ruhsatı, talep formu, ısı yalıtım raporu (ısı yalıtım belgesi) gerekiyor.

 Binanıza ait mimari proje, mutlaka yöneticinizde vardır. Eğer sizde veya yöneticinizde bu proje bulunmuyorsa, bağlı bulunduğunuz belediyeden ücretsiz olarak temin edebilirsiniz. Şayet binanız çok eski ve belediyede de mimari projeyi bulamadıysanız, başvurduğunuz firmadaki mühendis veya mimar binanın rölevesini çıkarabiliyor. Talep formunu, başvurduğunuz kurumda dolduruyorsunuz. Formda binanızın ısıtma, havalandırma, yalıtım gibi özelliklerini belirtiyorsunuz.
  Binanıza mantolama yaptırdıysanız ısı yalıtım belgesine sahipsinizdir. Mantolama yaptırmadan da binanıza bu belgenizi alabilirsiniz. Başvurduğunuz firmanın enerji yöneticisi binanız için ısı yalıtım belgesi hazırlayacaktır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder