24 Ekim 2020 Cumartesi

Nöroanatomi Önemi Nedir

  

Nöroanatomi Önemi Nedir

İnsan beyninde işlevlerin yerlerini bulmaya çalışan tıp alanına nöroanatomi denilmektedir. Deneysel araştırmalar ve görüntüleme beyin içerisinde farklı nörolojik ve bilişsel etkisel bölgeler görüntülenebilmektedir. Beyin yapısında bulunan ve beynin işlevini değiştiren lezyon ve patolojik değişiklikler sayesinde nöroanatomi bilgisi ileri taşınmaktadır. İnsan beyninde bulunan sinir sistemi merkezi ve periferik olmak üzere iki kısımda incelenir.

  Nöroanatomi Konuları Nelerdir?

  Merkezi sinir sistemi omirilik ve beyinden oluşur. Bu sistem sayesinde davranışlar düzenlenir. Periferik sinir sistemi ise merkezi sinir sistemi haricinde vücutta bulunan tüm nöronları ifade eder. Periferik sinir sistemi ise somatik ve otonom olmak üzere ikiye ayrılır. Somatik sistem duyu organlarının beyin ve omurilik kısmına algısal olarak ve kaslar aracılığı ile motor talimatlarını gönderir. Bu sisteme de efferent nöronlar adı verilir. Otonom sinir sistemi ise kendi içinde iki kısımda incelenir.

  Nöroanatominin Tustaki Yeri

  Tus sınavlarında oldukça fazla sayı içeren nöroanatomi önemli bir konudur. Detaylarıyla dikkat çeken nöroanatomi konusunun içinde; vücudun eyleme hazırlandığı sempatik sinir sistemi ile vücudu dinlenmek üzere enerji korumasına hazırlayan sisteme de parasempatik sinir sistemi adı verilir. Konu başlığı olarak oldukça ilginç detayları bulabileceğiniz nöroanatomi dersleri ile alakalı olarak tus sınavlarında ne kadar soru çıktığı da merak konusudur. Anatomi alanı altında incelenen nöroanatomi konusundan ne kadar soru çıkar? Anatominin diğer dallarından hangi konulardan kaç soru gelir? makalemizin devamında bulabilirsiniz.

  Tus’ da Anatomi Konu Başlığından Kaç Soru Çıkar?

  Tus uzmanlık eğitim giriş sınavı olarak nitelendirilmektedir. Kısaca branş seçme sınavı olarak da bilinmektedir. Her yıl nisan ve eylül ayları olmak üzere iki kez yapılır. Ankara, İzmir ve İstanbul da yapılmaktadır. Yabancı dil sınavı ve bilim sınavı olarak iki kısımda yapılır. Yabancı dil sınavı verilirse tusdata bilim sınavına hak kazanılır. Alınan puanlar ve ardından yapılan tercihlere göre yerleştirmeler gerçekleşir. Temel tıp bilimleri testi içerisinde anatomi konusundan 10 iken ikinci sınavda 14 olarak belirlendi. Anatomi alanında son sınavlara bakılacak olursa;

 Kemik= 36

 Eklem= 22

 Kas= 109

 Solunum= 31

 Dolaşım=94

 Metabolizma= 32

 Nöroanatomi=153

 Urogenital=13  başlıkları altında incelenmektedir.

 

 Nöroanatomi Soru Başlıkları Nelerdir?

 Genel bilgi= 1

 Beyin sapı – cerebellum= 9

 Medulla spinalis= 8

 Diencephalon- ventriküller – hemisferler= 10

 Sinüsler – sistenalar= 11

 Kulak= 16

 Kranyal sinirler= 40

 Orbita – göz= 5

 Plexus= 30

  Nöroanatomi Tus Sınavına Nasıl Hazırlanılır?

  Geleceği belirleme de oldukça büyük bir nokta olan tus sınavı için etkili bir hazırlık süreci gerekmektedir. Bu süreçte yol gösterici olarak sitemizden yararlanabilirsiniz. Uzun yılların tecrübesi ile hizmet vermekte olan uzmanlarımız aracılığı ile rakiplerinize fark atabilirsiniz. Dilediğiniz branşta yola devam etmek için etkili bir çalışmanın yanı sıra hangi sınavda kaç soru çıktığını gösterir incelemeler de önemlidir. Çalışma standardı olarak bakıldığında tüm bilgilerin tekrar gözden geçirilmesi zordur. Bu nedenle etkili çalışma teknikleri kullanmak suretiyle bölüm tercihi yapabilirsiniz.

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder