25 Ekim 2020 Pazar

Tus”da Kaynak Seçimi Neden Önemlidir

  

Tus”da Kaynak Seçimi Neden Önemlidir

TUS’a hazırlık, adayların alana hakimiyetleri, çalışma saatlerinin yoğunluğu, görev yapılan şehrin imkanları dâhilinde alınacak kurs desteği vb. faktörlere göre değişiklik gösteren bir süreçtir. Bu sebeple her adayın sınavlara hazırlık süreci birbirinden farklı dinamikler üzerine kuruludur. Özellikle küçük şehirlerde görev yapan ve bu sınava yazılı kaynaklar üzerinden çalışmak durumunda olan adaylar için bu sorun daha da bariz bir şekilde ortaya çıkmaktadır.

Tus için kaynak seçimi sorunsalı birçok tusiyerin peşini kaynağı seçtikten sonra bile bırakmayan bir problemdir. İlk olarak şunu ifade etmek isterim. Tus piyasasında bayrağı taşıyan dershanelerin de tüm kaynaklarını farklı zamanlarda elden geçirmiş biri olarak gördüğüm ilk şey; hiçbir dershanenin tüm kaynaklarının birden çok iyi olmadığı ya da tüm kaynaklarının birden çok kötü olmadığıdır.

Tusa çalışan birçok tusiyerin sadece bir isim altında tusa çalışmaya meyili var. Bu dersaneye giden için de gitmeyen içinde bir hatadır. Çünkü A dershanesinin farmakoloji kitabı B dershanesinin farmakoloji kitabından çok daha üstün bir kitap olabilir. Mantıklı olan tusda en fazla verimin elde edileceğine inanılan kitabı seçmektir. Şimdi ders ders kaynak meselesini ele almadan şunu demek gerekir. “Dünyanın en iyi kaynağı da olsa tüm tuslarda efsane bir şekilde tüm soruları da yakalasa eğer siz o kaynaktan emin değil iseniz ve içinize sinmeyen tarafları var ise sizin için ideal kaynak olamaz o kitap. 

Yazılanlar ışığında aday için en ideal TUS Kitapları hangisidir, bu noktada hangi unsurlara dikkat edilmelidir, gibi soruların cevapları verilebilir. Madde madde açıklamanın daha anlaşılır ve yerinde olacağından hareketle TUS Kitapları hangi nitelikte olmalıdır, şimdi yakından bakalım.

Güncel bir müfredata hakim olmalıdır.

Tüm alanları kapsayıcı nitelikte ve anlaşılır olmalıdır.

Alanında başarılı bir hekim tarafından hazırlanmış olmalıdır.

Hazırlayan hekim TUS’ta derece elde etmiş, alanında tanınan biri olmalıdır.

Kaynak kitabın anlatım teknikleri anlaşılır olmalıdır.

Soru ve konu anlatımında özgün bir içeriğe sahip olmalıdır.

Kitap aynı zamanda görsel bir anlatıma da sahip olmalı, işlenen konuların video çözümlerine de yer verilmelidir.

Kitapta kullanılan şablon, grafik ve görsel içerikler kaliteli ve anlaşılır olmalı.

Kaynakla ilgili olası geri bildirimleri alacak destek birimi olmalı.

Yayıncı kuruluşun TUS alanıyla ilgili eğitim ve yayın geçmişi olmalı.

Kolay erişebilir olmalıdır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder